Direktlänk till inlägg 3 juni 2010

Om Pudeln

Av Pottipotti - 3 juni 2010 08:59


  

 

Varför jag skiver om pudeln är för jag vill visa hur komplett den är, många tror att den mest hör hemma i utställnings ringen, men den har så många andra härliga egenskaper. Har hört genom åren att det är många som inte gillar pudel, men så har dom kommit i kontakt med en pudel på ett eller annat sätt och deras syn på pudeln har förändras... Idag skulle mitt liv vara oerhört tomt utan en puderl i huset... Jag får dagligen många goa skratt då min Twix sätter igång med sina bus rejs... Eller när han kommer och kryper tätt intill mig och vill ligga nära nära, då känns livet helt komplett!

 

Historia 
Den första rasklubben för organiserad avel med pudlar bildades år 1893 i Tyskland, som därmed är det faktiska ursprungslandet för den moderna rasen pudel. Först 1922 bildades Frankrikes nationella pudelklubb. Ändå var det Frankrike som 1936 erkändes som pudelns hemland. Detta innebär att det sedan dess är den franska pudelklubben (Club de caniche de France) som har ansvaret för den rasstandard som gäller för alla kennelklubbar som är anslutna till FCI. Idag räknas pudeln som Frankrikes nationalras.

Pudelns historiska ursprungsland är omtvistat. Inte bara Tyskland och Frankrike, utan även Ryssland och Iberiska halvön har förts fram som stamort. Mest troligt är att rastypen uppkommit i medelhavsländerna någon gång under medeltiden och därifrån spritts över Europa. Historiska källor vittnar om att det vi idag kallar pudlar tidigt var en etablerad och vida spridd hundtyp:

 

Pudeln i Sverige
En mellanpudel med vardagsklippning.Första gången pudeln omskrivs i Sverige är 1771, men det var först under det sena 1800-talet den gjorde sitt varaktiga intåg. Någon betydelse som jakthund har den aldrig haft i Sverige, men som utställningshund visades den redan på Svenska Kennelklubbens (SKK) första hundutställning 1886. Det dröjde länge innan någon nämnvärd avel kom igång. Efterfrågan tillfredsställdes främst genom import, i första hand från Tyskland. Svenska Pudelklubben (SPK) bildades inte förrän 1942. Efter andra världskriget ökade pudelns popularitet stort. Det var också då importen från Storbritannien kom igång. Pudelstammen i Sverige har sen dess framförallt byggts på brittiska importer, med tillskott under de senaste decennierna av amerikanska pudlar.


Namnet 
På tyska härleds rasnamnet pudel från det lågtyska verbet pudeln som betyder plaska. Pudel är en förkortning av pudelhund, som i direktöversättning alltså skulle bli plaskhund. Första gången ordet pudelhund är belagt på tyska är 1711. Det franska rasnamnet caniche är i sin tur kortform av chien canard – det vill säga andhund. Första belägget av caniche är från 1743.
Benämningen barbet, som förr var liktydig med caniche, är dock betydligt äldre. Äldsta belägget är redan från 1387. Från Henrik II:s regeringstid (1547-1559) och framåt var dessa hundar populära vid de franska hoven. På italienska heter pudel alltjämt barbone, vilket liksom det franska barbet helt enkelt syftar på den rikliga pälsen. Barba (italienska) / barbe (franska) = skägg, samma ordstam som i barberare.
Märkligt nog är det på engelska en hund första gången kallas puddle i skrift 1642. I en pamflett diskuterar två hundar det politiska läget. Den av hundarna som kallades puddle var tysk, kunde många konster och tillhörde prins Rupert av Pfalz, systerson till Karl I av England.

 

Lejonklippningen
Lejonklippta vattenhundar beskrivs för första gången omkring 1553 av den schweiziske zoologen Conrad Gesner (1516-65) i Historia Animalium.
Vattenhund. Ur Conrad Gesner: Historia Animalium (1553)Lejonklippningen kom till eftersom den var praktisk för arbete i vatten. Den päls som kunde hindra hundens rörelser klipptes bort, medan pälsen runt bröstkorg och leder sparades för att skydda dessa mot kyla och väta. Hårbollen på svansen var till för att pudeln lättare skulle synas i vattnet. Fortfarande är även den portugisiska vattenhunden traditionellt lejonklippt. Den finns i två pälsvarianter, varav den mer ovanliga har samma ullpäls som pudeln.


Egenskaper 
Pudeln är omtalad för sin intelligens och påhittighet. Den har lätt för att lära och är road av att göra det. Dessutom är den social och välvilligt inställd till människor. Den är utmärkt som familjehund, eftersom den i allmänhet fungerar bra tillsammans med barn. Pudeln är en mångsidig hund, som kan lära sig att utföra vitt skiftande uppgifter, bara den får uppskattning. Det är en smidig, spänstig, aktiv och uppmärksam hund som kräver motion och regelbundna utmaningar


1994 publicerade Stanley Coren, kanadensisk neuropsykolog specialiserad på hundar, en undersökning av olika hundrasers intelligens, The Intelligence of Dogs. I detta 12-stegstest hamnade pudeln som nummer två av 110 undersökta raser. Av de tio högst rankade raserna är åtta antingen vallhundar eller vattenapporterande hundar, det vill säga raser som avlats fram för att utföra komplicerade uppgifter i nära samarbete med sin förare på stora avstånd.


Pudeln ska vara harmoniskt och proportionerligt byggd, samt med lätt och fjädrande gång. Alltså en hund helt utan extrema, framavlade karaktärsdrag. Den moderna förädlade pudeln är dock märkbart smäckrare och elegantare än den mer ursprungliga barbeten.


Pudlar som inte ställs ut är i allmänhet klippta i bekväma vardagsfrisyrer. Den ulliga, lockiga pälsen saknar underull och fäller aldrig utan växer ständigt. Vissa allergiker klarar av att ha just pudel, men detta innebär inte att pudeln är helt allergisäker. Pudlar måste klippas regelbundet och kräver en hel del pälsvård i form av borstning och badning. Pälsen är vattenavstötande, pudeln blir alltså inte blöt inpå kroppen när den simmar.


Sökning och spårning 
I likhet med den norditalienska släktingen lagotto romagnolo har pudeln länge använts för att söka tryffel. I Sverige har det blivit populärt att öva hundar i att hitta kantareller, något pudeln är väldigt lämpad för. För en bra sökhund räcker det inte med ett utvecklat luktsinne, hunden måste också ha god samarbets- och kommunikationsförmåga. I Frankrike används pudlar av polisen för att söka till exempel knark, mögel och sprängämnen. Allt fler pudlar har på senare år varit framgångsrika i bruksprovsgrenarna sök och spår, liksom i viltspårprov (som går ut på att spåra skadat eller dödat vilt).

 

Cirkus, agility, lydnadsprov 
Förutom sin förmåga att lära sig nya saker, är pudeln ovanligt förtjust i uppmärksamhet. Tidigt blev den cirkushunden framför andra, Den är mycket intelligent och lär sig snabbt olika konster. Idag syns detta arv i framgångar på tävlingsbanan i lydnadsprov och agility (hinderbanor för hundar). Ett nytt tänkbart användningsområde kan vara som rehabhundar. De ska kunna hjälpa sina hussar och mattar med vardagliga saker som att öppna dörrar och lådor, trycka på knappar, hämta telefonen när det ringer m.m Pudel är mycket intelligent och lär sig snabbt olika konster
Rasen har som väl är aldrig drabbats av någon popularitetschock, som fått oseriösa uppfödare att avla sönder den. Pudeln är i stort sett en frisk ras.
För att få användas i aveln måste stora pudlar vara röntgade och fria från höftledsfel, HD (höftledsdysplasi). De mindre varianterna måste vara testade så att de är fria från ögonsjukdomen PRA (progressiv retinal atrofi).
Man måste nu även göra ett DNA test för att kolla om dom bär på ögonsjukdomen PRCD, man får veta ifall hunden är
(A)Normal/Frisk (B)Frisk men anlagsbärare(C) Troligen sjuk.

 

Storlek
Mankhöjd:
Storpudel: Över 45 cm till och med 60 cm med en tolerans på 2 cm uppåt.
Mellanpudel: Över 35 cm till och med 45 cm.
Dvärgpudel: Över 28 cm till och med 35 cm.
Toypudel: Över 24 cm till och med 28 cm.


Godkända färger

Svart
Vit
Silver
Aprikos
Brun 
Röd.

 

Visst material är hämtat från
Wikipedia http://sv.wikipedia.org/wiki/Pudel 

 

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Pottipotti - 4 februari 2015 03:16

Jag vet inte om man ska säga god morgon el snart god natt, har nu legat vaken ett tag men ska inte klaga har sovit till och från...   Jag har nu bestämt mig för att jag ska lägga ner denna blogg eller rättare sagt så ska jag inte blogga från den ...

Av Pottipotti - 28 december 2013 20:42

Bättre sent än aldrig eller hur :)     Sen har vi fått några jätte fina julkort som vi tackar ödmjukast över & Många god fortsättnings kramar till er <3                    ...

Av Pottipotti - 4 december 2013 08:14

Ja egentligen varför envisas jag med att ha kvar bloggen när det uppdateras så dåligt, men min önskan är väl att inspirationen kommer igen attt både surra av sig om all mellan himmel och jord samt att ta tag i det här med att ta mera bilder, för att ...

Av Pottipotti - 2 december 2013 09:23


Nu är det så här att jag gjorde ett inlägg på FB angående en Sphynx eller inte, min längtan är så STOR att det rent värker och gör ont i hela mitt hjärtat... Inlägget börjar så här, men är lite om gjort här i bloggen!!!   Okej nu är det så här......

Av Pottipotti - 23 maj 2013 08:08


USCh och FY så dålig jag är på att uppdatera bloggen... Men inspirationen har och är inte så hög att hålla på heller, det är så mycket annat som har och tar upp min tid... Tyvärr allt för tråkiga saker, men det finns även en del roligt som har hänt.....

Presentation


Hoppet är tyst och starkt
med lite näring kan det uthärda
med lite ljus kan det överleva
det gör livet möjligt!!!

Gästbok

Kalender

Ti On To Fr
  1 2 3
4
5
6
7 8 9 10 11
12
13
14 15 16 17 18
19
20
21
22
23
24 25
26
27
28
29
30
<<< Juni 2010 >>>

Kategorier

Mina älsklingar

              Twix 9 veckor

                 Min Darling

               Ice 9 veckor

Vänner

Pudel Uppfödare

Handarbete

Övriga länkar

Choose your language


Ovido - Quiz & Flashcards